Istoria Ku Klux Klan (partea 1)

sâmbătă, 5 noiembrie 2011

in 1865 pana in zilele noastre, Ku Klux Klan a provocat moartea a zeci de mii de persoane. Esential rasisti, oamenii din aceasta organizatie au realizat, in sec. XIX si pana la jumatatea sec. XX, executii macabre bine regizate, stupide.
In iunie 2005, un proces in care s-a judecat in SUA un fost membru al Ku Klux Klan, inculpat de mai multe crime, a inspirat filmul “Mississippi Burning”, in 1989. Filmul prezinta asasinarea a trei activisti pentru drepturile civile in 1963 cand s-a votat dreptul la vot al negrilor.
Istoria Ku Klux Klan–ului. Nascuta la sfarsitul razboiului de Secesiune, Ku Klux Klan si-a propus sa apere cauza statelor americane din Sud, umilite de pierderea razboiului civil si de abolire a sclavagismului, adica de castigare a drepturilor fundamentale ale omului de catre negri. In ea s-au incadrat repede fosti ofiteri sudisti.


In seara de Craciun a anului 1865, in Tennessee, veteranii au fondat o asociatie de frati de arme al carei nume, reia grecescul “Kuklos” (cerc) asociat cu latinul “lux” (lumina). In timpul raidurilor nocturne, acesti oameni parcurg orasul Pulaski, arborand steaguri albe si cagule ascutite. Rasisti pana in maduva oaselor, cavalerii-fantoma vor sa inspaimante populatia neagra, acuzand-o de a fi responsabila pentru pierderea razboiului de catre sudisti si de creerea crizei economice.
In scurt timp, cavalcadele macabre sunt imitate in numeroase orase din Alabama, din Georgia sau din Mississippi. Se multiplica expeditiile de pedepsire, jafurile si razbunarile particulare in numele superioritatii rasei albe. In cativa ani, Ku Klux Klan aduna peste 500.000 de membri.
Simbolul KKK: o cruce in flacari. In fata marilor valuri de imigranti care sosesc din Europa in sec.XX, membrii KKK isi diversica aria agresiunilor, in vizorul lor intrind de-acum si catolicii, evreii, homosexualii, alcoolicii cat si “femeile imorale.” De fapt, KKK se ia de toti cei care nu le impartasesc ideile, religia si nu au aceeasi culoare de piele.
In 1871, Senatul SUA scoate KKK-ul in afara legii.
Ku Klux Klan raspandeste teroarea. Din 1866, se poate asista la defilari nocturne pe cal. Oamenii sunt imbracati in negru, poarta tunici lungi si cagule care le ascund fata. In plus, arboreaza crucifixe imense si sunt intr-o cautare disperata de negri. Nu ezita de a-si tortura victimele inainte de a le ucide: biciuiri, injunghierea femeilor insarcinate, spanzurare sau incendieri. Totul pare permis.
Cine sunt acesti adevarati tortionari? Persoane cat se poate de respectabile in timpul zilei, elita oraselor din Sud. Dar, noaptea, ei se transforma in animale salbatice, fara suflet. In 1871, 297 de negri sunt linsati in New-Orleans si 200 in Mississippi. In total, intre 18
66 si 1914, 4.600 de persoane, in majoritate negri, cad victimele acestor expeditii nocturne.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu