Templul lui Solomon

marți, 11 octombrie 2011

Templul lui Solomon din Ierusalim a fost lăcaşul sfânt al vechilor evrei. După izvoarele biblice se presupune că templul a existat în anii 22 – 29 fiind una dintre cele mai măreţe construcţii iudaice din antichitate. El a fost distrus în urma revoltei evreilor din anii 66 – 70 e.n. contra stăpânirii romane. In contrast cu alte religii, religia iudaică era o religie monoteistă, ei credeau într-un singur Dumnezeu în cinstea căruia au ridicat templul în Canaan (Ţara Sfântă) azi Palestina . Templul fiind construit în timpul domniei regelui Solomon după exodul evreilor prin Marea Rosie din Egiptul Antic reîntărirea statului iudaic a avut loc ulterior în timpul domniei lui Irod cel Mare.


Testamentul lui Solomon este o lucrare cu autor necunoscut, dar care este atribuită regelui Solomon. Este o carte apocrifă a Vechiului Testament. Testamentul lui Solomon descrie modul în care regele evreu a construit Templulul său cu ajutorul demonilor, controlați prin intermediul unui inel magic care i-a fost încredințat de către Arhanghelul Mihail.

Istoria

În ciuda pretențiilor textului de a fi prima relatare despre construcția Regelui Solomon a Templului din Ierusalim, aparițiile inițiale ale scrierii datează undeva între secolele I si al V-lea d.Hr, la peste o mie de ani după moartea lui Solomon și de la terminarea templului. Autorul real sau autorii textului rămân necunoscuți. Textul a fost scrisă inițial în limba greacă și conține numeroase teme teologice și magice de la creștinism și iudaism la mitologia greacă și astrologie ceea ce duce la ideea că autorul ar fi un scriitor creștin cu influențe elene.

Conținut
Textul este scris ca un manual de auto-ajutor împotriva activităților demonice. Când un demon numit Ornias hărțuiește un tânăr băiat (care se bucura de favorurile lui Solomon) furându-i jumătatea sa de plată și îi ia toată vitalitatea sa printr-un deget, Solomon se roagă în templu și primește de la Arhanghelul Mihail un inel cu sigiliul lui Dumnezeu (în formă de pentagramă cu numele lui Dumnezeu înscris în interior), care îi va permite să comande demonii (numit și Sigiliul lui Solomon). După ce Ornias este sub controlul regelui, acesta îi poruncește să inelul și similar să imprime pe el prințul demonilor, numit Beelzeboul/Beelzebul. Beelzebul ajunge astfel sub comanda lui Solomon, care are acum o întreaga rasă de demoni care să-l ajute să construiască templul. Beelzebul îi dezvăluie că el a fost cu mult timp în urmă cel mai mare înger din Rai.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu