Incalzirea Globala si efectul de sera

miercuri, 25 mai 2011

Incalzirea globala a fost in atentia specialistilor de peste 40 de ani, dar pana acum nu s-a luat nici o masura semnificativa.
Pana nu demult, oamenii de stiinta au imbratisat ideea ca fenomenul incalzirii globale va cauza schimbari majore si probleme acute in lume, dar in modul lor de gandire scenariul prevedea ca acestea se vor intimpla intr-o perioada cuprinsa undeva intre 50 si 100 de ani si ca abia atunci se vor resimti efectele.

Concentratia medie a dioxidului de carbon in atmosfera terestra inaintea erei industriale se situa la nivelul de 280 ppm. Astazi, ea a ajuns la 380 parti pe milion, ceea ce inseamna o crestere de 100 ppm in 100 de ani, dintre care 2,6 ppm doar in anul 2005.
In urma unor analize recente, s-a aratat ca aceasta crestere se datoreaza aproape in intregime utilizarii combustibililor fosili in scopul producerii de energie (iar restul provine in mare masura din defrisarea padurilor tropicale, ceea ce duce in cele din urma la eliberarea carbonului blocat in biomasa).
Un alt fapt il constituie cresterea constanta a nevoilor de energie ale omenirii care sunt cu 15% mai mari doar in primii 5 ani de la inceputul secolului XXI, estimandu-se ca pana in 2030 fiind aceasta majorare sa fie de minimum 60%.Concentratia de dioxid de carbon va creste in continuare, iar pentru o stabilizare la un nivel dublu fata de era preindustriala (550 ppm) si o crestere a temperaturii medii globale cu "doar" 3 grade este nevoie de o reducere la jumatate a emisiilor actuale de CO2.

CE INSEAMNA EFECTUL GAZELOR DE SERA?


Intr-un interval mai lung de timp, pamantul trebuie sa emita energia in spatiu cu aceeasi viteza cu care o absoarbe de la soare. Energia solara ne parvine in forma de radiatie cu lungime de unda scurta. O parte din aceasta radiatie este reflectata inapoi de catre suprafata pamantului precum chiar si de catre atmosfera. Insa, majoritatea acestei radiatii trece direct prin atmosfera si incalzeste suprafata terestra. Pamantul se elibereaza de aceasta energie, transmitand-o inapoi in spatiu, sub forma unei radiatii infrarosii cu lungime de unda lunga.
Majoritatea radiatiei infrarosii, emisa in atmosfera de suprafata pamantului, este absorbita de catre vaporii de apa, de bioxidul de carbon si de alte "gaze de sera " care se gasesc in natura. Acestea impiedica trecerea directa in spatiul cosmic a energiei de la suprafata pamantului. Prin mai multe procese de interactiune - inclusiv prin radiatie, curenti de aer, evaporare sau prin formarea norilor si caderea ploii - energia este transportata in partile superioare ale atmosferei. De acolo, ea poate radia in spatiul cosmic. Acest proces, mai incet si indirect, e benefic pentru noi deoarece, daca suprafata pamantului ar putea iradia energia in spatiul cosmic fara nici o piedica, atunci pamantul ar fi un loc rece, lipsit de viata, o planeta sumbra si pustie asa cum este, de exemplu, planeta Venus. Emisiile gazelor de sera pe care le producem in prezent, sporesc capacitatea atmosferei de a absorbi energia infrarosie si incalca astfel modul climei de a mentine balanta optima intre energia care vine si cea care se duce.
Daca nimic nu se va schimba, dublarea concentratiei gazelor de sera cu durata lunga de stabilitate va reduce cu aproximativ 2% rata cu care planeta isi poate distribui energia in spatiul cosmic. Acest fenomen este pronosticat sa aiba loc chiar la inceputul secolului viitor. Pur si simplu, energia nu poate sa se acumuleze si atunci clima va trebui cumva sa se adapteze pentru a se elibera de surplusul de energie. Desi 2% nu par fi prea mult, in realitate, pentru tot globul, ele reprezinta captarea unui continut de energie echivalent cu aproximativ 3 milioane de tone petrol pe minut. Conform datelor stiintifice de ultima ora, noi modificam " motorul " energetic care asigura functionarea sistemului climei. Pentru absorbirea socului ceva va trebui sa se schimbe.



S-A INCALZIT OARE PAMANTUL? CE INSEAMNA INCALZIRE GLOBALA?


Temperatura medie globala a aerului la suprafata Pamantului a crescut cu 0,3-0,6 grade C (sau cu aproximativ 0,5-1 grade F) de la sfarsitul sec.XIX. Patru din cei mai fierbinti ani in perioade de 1860 au fost inregistrati dupa 1990. Cea mai inalta incalzire s-a inregistrat noaptea in latitudinile de la cele de mijloc pana la cele inalte ale emisferei de nord. Incalzirea in timpul iernilor si primaverilor nordice a fost mai puternica decat in alte anotimpuri. In unele zone, in primul rand, deasupra continentelor, incalzirea a fost de cateva ori mai mare decat media globala. Alte dovezi ale cresterii temperaturilor globale din sec.XIX include cresterea nivelului marii cu 10-25 cm, micsorarea ghetarilor din munti, reducerea invelisului de zapada din emisfera de nord (din 1973 pana in prezent) si cresterea temperaturilor Pamantului in stratul de sub suprafata. Datele obtinute prin inelele anuale ale copacilor, miezului ghetii superficiale si prin alte metode de determinare indirecta a tendintelor climei, sugereaza ca temperaturile globale la suprafata solului sunt in prezent mai mari decat la orice etapa din ultimii 600 de ani.


OPINII ALE OAMENILOR DE STIINTA


1. CONFORM UNUI nou studiu, tendinta actuala de incalzire globala nu este cauzata de arderea combustibililor fosili ci de un eveniment natural care a schimbat distributia de vapori de apa din atmosfera. Vaporii de apa sunt principala cauza a efectului de sera, avand o influenta mult mai mare asupra temperaturii decat dioxidul de carbon sau metanul. In acelasi timp, ei sunt practic complet in afara controlului nostru. Studiile care au subliniat importanta dioxidului de carbon si metanului au presupus ca nivelurile de vapori de apa sunt neschimbate. Cu toate acestea, Vladimir Shaidurov de la Academia Rusa de Stiinte crede ca acest lucru nu este adevarat.
Cercetatorul rus sustine ca incalzirea globala a fost declansata de asa numitul “Eveniment Tunguska”, meteoritul care a cazut in Siberia la nordvestul lacului Baikal pe 30 iunie 1908. Acest impact a generat o energie echivalenta cu 15 bombe atomice de o megatona si a aruncat o cantitate enorma de praf in atmosfera. Shaidurov sugereaza ca aceasta explozie ar fi cauzat “o perturbare serioasa a straturilor superioare ale atmosferei, schimbandu-i structura”.
Shaidurov scrie: “Din punctul de vedere al ipotezei atmosferice, testele nucleare in atmosfera au consecinte opuse celor ale meteoritului Tungus. Atunci cand o bomba nucleara explodeaza la suprafata Pamantului sau in atmosfera unda de soc produsa sufla vaporii de apa din troposfera in stratosfera prin tropopauza. Pentru o anumita perioada (cam 3 ani) vaporii de apa din stratosfera si aerosolii si praful din troposfera si stratosfera sunt suficienti pentru a reduce [intr-o anumita masura] radiatia solara care ajunge pe Pamant. Insa in cele din urma acest lucru se rearanjaza la loc si incalzirea globala continua.”

1. Oamenii de ştiinţă nu au motiv să dea vina pe comportamentul uman pentru încălzirea globală, consideră preşedintele Federaţiei Mondiale de Ştiinţe. Antonio Zichichi, de asemenea profesor de fizică avansată a făcut această afirmaţie vineri, în discursul susţinut în cadrul congresului internaţional "Schimbarea de climă şi dezvoltarea", eveniment organizat de Consiliul Pontifical pentru Justiţie şi Pace.
Zichichi a subliniat că activităţile umane au sub 10% impact asupra mediului si a arătat că modelele matematice folosite de CISC nu corespund criteriilor metodei ştiinţifice. CISC forţează lucrurile "pentru a ajunge la concluzia lor că activitatea umană produce variaţii meteorologice".
Fizicianul a mai spus că în baza actualelor dovezi ştiinţifice "nu se poate exclude ideea că schimbările de climă au cauze naturale" şi deci este plauzibil ca "omul să nu fie vinovat". În acest scop, Zichichi a explicat că meteorologia depinde în cea mai mare măsură de fenomenele naturale. Spre exemplu "energia trimisă de soare şi activitatea vulcanică" sunt două surse importante pentru încălzirea globală. El a mai amintit că de-a lungul istorie s-a întâmplat de mai multe ori ca pământul să piardă Polul Sud şi Polul Nord, care s-au reformat ulterior. Ca şi concluzie, Zichichi a afirmat că nu este convins de faptul că încălzirea atmosferei s-ar datora activităţii umane. Astept opiniile vostre la comentraii!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu