Cearta inutila..

duminică, 24 martie 2013

Din totdeauna romanii nu i-au suportat pe unguri,iar unguri impart acelasi sentiment asupra romanilor.Ungaria isi baga si acum unghia in gat ca a pierdut Transilvania,care oricum era a poporului Roman ,dintotdeauna...
De cand cu legendara fata care purta o bentita cu tricolorul ,in Covasna sau Harghita(nu stiu sigur) ,se face mare tamtam.Dar ce nu vad ungurii si romanii,e ca toti facem parte din acelasi popor,acesta fiid Europa ,sau Uniunea Europeana pentru toata prostimea.Toti facem parte din globalizare si intr-un fel poate asa v-a fi mai bine,am putea sa ne aparam  contra unei ''forte spatiale'' ,si in plus cred ca n-ar mai exista foamete.


2 comentarii:

Anonim spunea...

Cine sunt stramosii ungurilor?

Daca noi ne tragem din “Decebal si Traian”, asa cum scria in manualele de istorie scolara - desi acest lucru pune un mic semn de intrebare relativ la care dintre cei mentionati juca rolul “mamei” si care cel al “tatalui”- haideti sa vedem de unde vin ungurii... sau maghiarii... sau hunii...

Hunii, ca si maghiarii, au fost un “popor” migrator ce a ajuns in Europa, venind dinspre Asia, in jurul anului 376 e.n. Prin cruzimea lor si prin jafurile si stricaciunile produse ei au devenit o sperietoare a lumii civilizate de atunci. Conducatorul lor, Atilla, a fost denumit “biciul lui Dumnezeu”, asta pentru ca locuitorii crestini ai Imperiului Roman de Apus credeau ca toate nenorocirile produse de acesti huni sunt de fapt o pedeapsa data de Dumnezeu pentru pacatele comise de ei.

La 500 de ani dupa aceste evenimente (cca 896 e.n.) este randul altui popor migrator sa-si faca simtita prezenta, venind tot din Asia. Numele lor era de “maghiari”. Pentru ca pentru prima jumatate de secol ocupatia lor de baza a fost tot jaful ei au fost confundati de istoricii timpului cu hunii. Este posibil sa existe un oarece grad de rudenie indepartat intre cele doua neamuri, insa a spune ca ungurii de astazi sunt stramosii hunilor este gresit! In vreme ce hunii erau mai degraba mongoli, maghiarii fac parte din familia popoarelor fino-ugrice. Interesant este faptul ca aceasta “contopire” dintre huni si maghiari este promovata chiar de legendele si miturile unguresti, ungurii de azi avand credinta ca ei se trag din huni.

Stefan cel Sfant - crestinatorul maghiarilor

Dupa o perioada relativ mare, in care maghiarii au inregistrat succese militare in toate colturile Europei, a venit momentul in care germanii, condusi de Otto I “cel Mare”, sa puna capat acestei amenintari continue. In 955 maghiarii au suferit o infrangere zdrobitoare in fata armatelor acestui rege. Consecinta acestui fapt este ca ei s-au cantonat in spatiul dat de campia Panonica si Carpati. Aici apare, in mod providential, regele Stefan (mai tarziu canonizat si devenit “cel Sfant”) care reuseste nu numai sa-i impiedice pe maghiari sa se risipeasca, dar si sa-i sedentarizeze si - foarte important - sa-i crestineze. Intre cele doua religii importante, catolicism si ortodoxie, reprezentate de Roma si Constantinopol, ei aleg in cele din urma catolicismul.

Una din cele mai venerate obiecte si simboluri ale maghiarilor a devenit de atunci coroana acestui maret rege, simbol al libertatii si independentei, ea fiind expusa la Muzeul National din Budapesta. Ceea ce nu se cunoaste insa este faptul ca aceasta coroana nu este a lui Stefan! De ce? Pentru simplu motiv ca, in urma unui proces de datare, s-a desoperit ca ea a fost fabricata in doua etape, amandoua la multi ani dupa ce respectivul a trecut in lumea celor drepti.


Echinox spunea...

Bun argument :),chiar as dori sa stiu cine sunteti ,daca se poate ,imi dau seama ca nu oricine ar fi scris aici un argument bun cu date istorice .Multumesc ca imi urmariti ''munca''!

Trimiteți un comentariu